Od premiery gry planszowej Thorgal otrzymaliSmy wiele pytan od graczy — zaréwno w social
mediach, jak i w wiadomosciach prywatnych na naszego maila: regulygier@portalgames.pl.
Ponizej zebralismy odpowiedzi na najczesciej zadawane pytania oraz drobne korekty dotyczace
niektérych komponentéw.

P: Czy karta Umiejetnosci Thorgala pozwala mi
wykonaé dwie akcje z rzedu?

O: Nie, karta ta jedynie umozliwia pominiecie
przesuniecia zetonu Akgji przed rozpatrzeniem Akcji.

mwzmnsc THORGALA

Przed rozpatrz&uem swojej akeji mozesz
odwrocié e karte, aby odwrocié @J bez
przenoszenia go, a nastepnie rozpatrzy¢

akeje, pod ktéry sie znajduje.

P: W przypadku walki przeciwko 3 Polaczonym Wrogom: jesli zakryjemy wszystkie pola 42 na
jednej z kart Wroga, czy w kolejnej akcji nadal walczymy z trzema Wrogami, czy z dwoma, skoro
jeden zostal pokonany?

O: Musicie ponownie zmierzy¢ sie z 3 Wrogami. Tematycznie walka z Potgczonymi Wrogami
moze symbolizowac starcie z grupg stabszych przeciwnikéw albo walke z jednym poteznym
przeciwnikiem, takim jak Olbrzym czy Potwor.

WIEZIENNA CELA

P: Jesli w wyniku jakiegos efektu odrzucimy ostatniego MOLENE

Wroga z Lokacji oznaczonej ikong @, czy od razu
odczytujemy wskazany pod nig paragraf?

O: Tak, zdarza sie to rzadko, ale jesli w Lokacji nie ma
juz Wrogdéw, natychmiast rozpatrujecie jej efekt (np.
odczytujecie Paragraf, zdobywacie Towary itd.).

BUNTOWNICY
P: Rozpatrujemy warunek powiazany z akcja
: Przypisania (np. w Lokacji musi znajdowac sie
wiecej Zasobow niz Wrogéw gdzie indziej). Jesli ten
warunek zostanie spelniony w wyniku innej akcji niz
Przypisanie, czy od razu rozpatrujemy efekt tej Lokacji?

O: Tak, skoro warunek zostat spelniony, musicie
natychmiast rozpatrzy¢ efekt Lokacji.




P: Czy moge zdecydowaé, ze w trakcie walki nie wykorzystam wszystkich kafelkow polyomino,

ktére otrzymalem w wyniku rzutu?

O: Tak, zasady nie nakazuja wykorzystywania wszystkich kafelkéw. Zazwyczaj uzywa sie ich

wszystkich, ale nie jest to obowigzkowe.
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Dodatkowo do akcji
Glownej, po wygranej
Walce przeciwko
mozesz odrzucié¢

zamiast przenosic
go do innego Obszaru.

P: Mam pytanie dotyczace Lokacji Osada Wielorybnikow (Ksiega

Opowiesci, s. 23). Tekst mowi:

P: Dlaczego na stronie gry na Gamefound
znajduje sie informacja o 43 kartach Akcji,
skoro w grze sa tylko 422

O: W grze faktycznie znajdujq sie 43 karty
Akgji. Oto szczegdly:

« W podstawowej wersji gry znajdziesz
39 biatych kart Akgji i 4 czarne karty Akcji.

« W wersji Gamefound znajdujg sie
3 dodatkowe biate karty Akcji.

Prosimy pamietaé, ze w instrukcji wymienione
s3 jedynie komponenty z wersji sklepowej

gry, natomiast elementy ekskluzywne (w tym

3 dodatkowe biate karty Akcji) znajdujg sie

w specjalnej ulotce. W razie jakichkolwiek
pytan lub watpliwosci dotyczacych
komponentéw, prosimy o kontakt

na gf@portalgames.pl.

Mozesz wymieni¢ karte Akcji Zbierania na karte 5 8 |.

Zakazdy @, ktéry posiadasz, zakryj dowolny Zaséb na Sciezce
Wedrowki przy uzyciu @ (nie dobierasz zadnych Zasobow, ale
dobierasz Rany, jesli zakryjesz [ {).

Co sie dzieje, jesli umieszcze @ na polu [lllub[ ]z ikona, ktéra

sprawia, Ze nie otrzymuje Rany?

O: Rozpatrz ten efekt jak zwykle (zdobadz &3, odrzué Zasoby itd.).

Podczas swojej tury gracz bierze aktywny zeton
Akgji (n:@), odwraca go na strone nieaktywna (';@I),
ktadzie go pod wybrang kartg Akcji, a nastepnie roz-
patruje efekt tej karty @). Po pierwszej rundzie ze-
tony Akgcji bedg sie znajdowaé pod kartami Akgji
z poprzedniej rundy i w kolejnych rundach musza
by¢ przemieszczone pod inne karty akgji.

Gdy wszystkie zetony Akcji bedq odwrécone na

strone nieaktywng (po 4 turach), przejdzcie do fazy
Wydarzenia.

P: Mam pytanie dotyczace kolejnosci
uzywania zetonow Akcji. Instrukcja (s. 12)
mowi, Ze nalezy najpierw wziaé Zeton,
nastepnie go odwrécic, a na koficu umiesci¢
pod karta Akcji. Jednak niektore efekty zdajq
sie przeczyc tej kolejnosci.

O: Nalezy najpierw wzia¢ zeton i na koricu
rozpatrzy¢ efekt karty, ale odwracanie

i umieszczanie zetonu mozna wykonywaé
jednoczesnie.




x Jesli do konca rundy 8. nie osiggniecie
zadnego z Celéw. Przeczytajcie fi5].

P:Ile rund jest w scenariuszu
Swigtynia Torkana?

O: Scenariusz sktada sie
z 9 rund. Informacja na arkuszu
Przygody jest poprawna.

P: Ta karta (Specjalna karta Akcji E,
scenariusz Gamefound Labirynt) wydaje
sie bledna.

O: Na tej karcie znajduje sie bledna ikona.
Zamiast Y powinna by¢ i

P: Ta karta (Specjalna karta Akcji F,
scenariusz Gamefound Labirynt) wydaje
si¢ bledna.

Na tej karcie btednie wskazano Obszar.
Zamiast Obszaru 1 powinna by¢ mowa
o Obszarze 3.

)

3 wszystk1

Obszaru 1.
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Zamiast akcji Glownej
mozesz rozpatrzycé:

POSWII—;CENIE

usung:
Obszaize. Nie mozesz
obnizy# 2\ i tej

e
2.

Zamiast akcji Gléwnej mozesz
rozpatrzyc:
WALKA PRZECIWKO
WELADC2M LABIRYNTU

Przenj :§ wszystkih Bohateréw
do Obszaru 1. Wszyscy
Boh. terowie révnoczesnie
rozpatrujq keig Walki przeciwko
po}azczonym Wrogom w
w tym Obszs “wygracie,

przeczytajgg Wszystklzegracie,
PYObszaru 3.
ierowie ro




